Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Softwareontwikkeling outsourcen: waarom zou je dat doen?

Door Hans Peeters

Tja, waarom zou je inderdaad ervoor kiezen om het ontwikkelen van software uit te besteden aan een externe partij? Je hebt jouw zaken toch prima voor elkaar: top IT-personeel, super UX-designers, kennis van de modernste programmeertalen, micro-services en ga zo maar verder. De kennis en capaciteiten van derden heb jij helemaal niet nodig! Of toch wel…

Ieder huisje heeft zijn kruisje, zegt een oud spreekwoord. Dus ook bij toporganisaties lopen projecten niet altijd gesmeerd of zijn er factoren die vaak problemen veroorzaken. Herken je bijvoorbeeld deze situaties?

De business gaat op en neer

Soms is het hollen en soms is het stilstaan. Regelmaat bestaat zelden, daarom krijg je vaak te maken met capaciteitsgebrek als de vraag opeens sterk stijgt. En omgekeerd, wat moet je doen als nieuwe projecten uitblijven en de kosten opeens te veel worden?

Jong talent is lastig te vinden

Softwarespecialisten zijn hot. Het is voor bedrijven dus niet eenvoudig om deze jonge talenten te vinden en aan zich te binden. Het aanbod is groot en jonge hotshots kiezen graag voor revolutionaire start-ups. Zij werken met de allernieuwste technologieën en programmeertalen en brainstormen in hippe ruimtes (speciaal ontworpen om de creativiteit te bevorderen). Deze high potentials stellen stevige eisen aan hun werk én hun werkplek. Zelfs met de beste HR-afdeling blijft het lastig om jouw team uit te breiden met deze jonge experts.

Detachering is duur

Dan maar mensen inhuren, hoor ik je denken. Maar ja, waarom zouden al die toptalenten zich binden aan zo’n detacheringsbureau als ze ook kunnen kiezen voor een hippe start-up? En kijken freelancers vooral naar de centen of gaan ze liever voor minder aan de slag bij een bedrijf wat ze aantrekt? Het probleem is dus tweeledig: je gaat óf heel veel betalen voor ingehuurde ontwikkelaars óf de experts kiezen ervoor om bij een vooruitstrevender bedrijf te gaan werken.

Wat dan wel doen?

Stel dat we samen aan tafel zitten en ik heb net deze situaties geschetst. Is het dan tijd voor me om te vertrekken? Of wil je dat ik mijn visie met je deel? Ik vertel je graag hoe een outsourcebedrijf helpt bij het aanpakken van dit capaciteits- en kennisprobleem en welke voordelen ik voor bedrijven zie.

1.     Kostenbesparing

Outsourcing houdt in dat de werkzaamheden grotendeels buiten de landsgrenzen plaatsvinden. In het buitenland zijn de lonen een stuk lager, soms wel tot 50%, wat alleen maar positief is voor jouw budget. Bovendien zijn de totale kosten voor je eigen personeel minimaal het dubbel van het salaris van de outsource-krachten. Denk maar aan loonheffing, kosten voor trainingen, personeelsuitjes, teambuildingactiviteiten en lunches bij vergaderingen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kosten die je maakt wanneer je tijdelijk een freelancer inzet.

2.     Flexibiliteit

Zo’n IT-outsourcepartner werkt voor verschillende klanten aan verschillende projecten. Hierdoor krijgen de teamleden steeds meer ervaring en groeit hun kennis op verschillende gebieden. Bovendien zorg je met outsourcing ervoor dat je minder afhankelijk bent van interne specialisten. Een goede en betrouwbare outsourcingpartner uit Rusland of Oost-Europa voegt voor elk specialisme snel een ervaren professional aan jouw project toe. Dat is een stuk eenvoudiger (en sneller) dan zelf op zoek te moeten gaan naar een expert in het vakgebied.

3.     Meer focus op je kernactiviteit

Ik ga je zeker niet vertellen dat je alle softwareontwikkeling hoeft uit te besteden. Hou vooral de experts in dienst die je core business van binnen en van buiten kennen. De mensen die jouw applicaties en de programmeertalen als geen ander kennen en kunnen ontwikkelen en onderhouden. Maar voor al het andere is het outsourcen dé oplossing. Als jouw core business bankieren is, dan neem je toch ook geen stukadoors of schilders in dienst voor het onderhoud van het gebouw?

Kanttekening: het belang van goede communicatie

Zijn er dan geen nadelen? Laat ik eerlijk zijn, die zijn er zeker. Het uitbesteden van softwareontwikkeling werkt niet als een functioneel ontwerp één-op-één wordt doorgezet en vervolgens alles bij de outsourcingpartner ligt. Helaas is dit een situatie die we in de praktijk genoeg zien. Resultaat: grote teleurstelling bij de opdrachtgever, want zo’n project loopt natuurlijk niet lekker. Daarom is een goede aanpak, duidelijk overleg en goede communicatie tussen opdrachtgever en outsourcingpartner essentieel om tot een succesvol eindresultaat te komen.

Wil je meer weten over outsourcing? Of wil je graag dat ik echt bij je aan tafel kom zitten om mijn visie verder toe te lichten? Neem dan contact met me op!

Hans Peeters is sales director van de Nederlandse vestiging van E-ngineers. E-ngineers is een outsourcing bedrijf dat met uitstekende, vaak universitair geschoolde specialisten, maximale ondersteuning levert aan bedrijven in de hele wereld.