10 BI-trends die dit jaar het verschil maken

Van AI tot Natural Language Processing

Van AI tot Natural Language Processing

Onze wereld staat niet bepaald stil. Technologieën die afgelopen jaren een steeds grotere rol gingen spelen op het gebied van data en BI, worden ook dit jaar verder ontwikkeld en uitgebreid. In dit trendrapport worden 10 business intelligence trends op een rij gezet en uitgelicht. Van de opkomst van kunstmatige intelligentie tot ethiek en data storytelling; het komt allemaal aan bod in dit uitgebreide trendrapport.

1.     De opkomst van verklaarbare AI

AI biedt organisaties een andere perspectief waardoor we tot inzichten komen die we voorheen niet zagen. Nu organisaties afhankelijker worden van onder andere machine learning is het belangrijk om zeker te weten dat de AI-resultaten betrouwbaar zijn. De nood aan transparantie is dus groot en verklaarbare AI wordt steeds belangrijker. Vanuit de organisatie wil men vragen kunnen stellen. Waarom kwam het model tot deze conclusie? Wat is het antwoord als er bepaalde factoren veranderen? Vragen die we ook stellen aan medewerkers wanneer we een belangrijke beslissingen nemen.

2.     Maak data menselijker met natuurlijke taal (NLP)

BI-leveranciers bieden steeds vaker natuurlijke taal interfaces aan zodat gebruikers vragen kunnen stellen over de gepresenteerde data. Hierbij is geen diepgaande kennis van het BI-systeem vereist. Zo is het bijvoorbeeld niet langer nodig om de volledige context opnieuw te schetsen bij het stellen van een vervolgvraag. Stelde je de vraag “Wat is de gemiddelde verkoop van product A?”, dan krijg je ook met vervolgvraag “En van product B?” een antwoord op jouw vraag. Het systeem weet dat je verwijst naar gemiddelde verkoop, dat hoef je dus niet extra te specificeren.  Maar ook vragen gebaseerd op datavisualisatie zijn mogelijk. Bijvoorbeeld “Wat is dit blauwe segment?”. Analytics wordt dankzij NLP veel toegankelijker voor de hele organisatie.

Benieuwd welke andere ontwikkelingen en trends dit jaar echt belangrijk worden? Download dan dit trendrapport en neem een kijkje in de toekomst van BI!

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. IT Weekly brengt graag actuele kennis rondom BI Trends bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

BI Trends :  Self-service BI voor zakelijke gebruikers én IT

De belangrijkste afweging in Business Intelligence (BI) van dit moment gaat als volgt: zakelijke gebruikers hebben behoefte aan snelheid en flexibiliteit. IT hecht aan stabiliteit en gecentraliseerd beheer. Hoe kan die ‘sweet spot’ gevonden worden waar de behoeftes van beiden optimaal bediend worden? In deze whitepaper kunt u lezen wat het antwoord van SAS is op deze cruciale vraag.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.