AI vereist meer data-expertise

Besteed meer aandacht aan datakwaliteit

Besteed meer aandacht aan datakwaliteit

De fundamenten van AI zijn de algoritmes die complexe data in een snel tempo analyseren en omzetten in acties. Het succes van een AI-project is daarom nauw verbonden met de datageletterdheid binnen de organisatie. Wordt er te weinig aandacht besteed aan de kwaliteit van de onderliggende data? Dan loopt de organisatie bijvoorbeeld het risico dat de AI-uitkomsten ongewild vooroordelen versterken. Een belangrijk onderdeel in het takenpakket van de CIO is daarom het bevorderen van datageletterdheid binnen de organisatie.

Te weinig aandacht voor onderliggende data?

Het enthousiasme voor AI-projecten is groot bij bedrijven. Daardoor is de verleiding groot om je vooral te concentreren op het AI-deel van deze projecten. Toch mogen we niet vergeten dat algoritmes en de onderliggende data nauw verbonden zijn. Zonder data is er geen AI. Dus ondanks het enthousiasme voor AI moeten we eerst de datavaardigheid in de organisatie vergroten.

Aanbevelingen voor de CIO

Je wil ten alle tijden vermijden dat jouw organisatie in een slecht daglicht komt te staan omdat blijkt dat jouw algoritmes onbedoeld bepaalde klanten benadelen. Daarom is het belangrijk dat binnen de organisatie meer aandacht wordt besteed aan de onderliggende data. Gartner doet hierbij enkele aanbevelingen:

  • Bouw AI correct
  • Gebruik AI correct
  • Zorg dat AI correct blijft

Wil je graag weten hoe deze aanbevelingen CIO’s zullen helpen bij het verhogen van datageletterheid? Klik dan snel door naar dit onderzoeksrapport van Gartner en zorg voor meer focus op het doorgronden en begrijpen van jouw data.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. IT Weekly brengt graag actuele kennis rondom IT ManagementICT StrategieCompetenties bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

IT Management :  Afscheid nemen van jouw VDI-omgeving?

Met een VDI-omgeving zorg jij al jaren voor een veilige en mobiele werkomgeving voor medewerkers. Toch is er steeds meer vraag naar beschikbare alternatieven. Want ondanks de vele voordelen van VDI zijn er ook een aantal nadelen die bij veel organisaties zwaar doorwegen. Bekijk deze webcast van Rapid Circle en bekijk of ook jouw organisatie voordeel haalt uit een nieuwe moderne werkplek.

Lees verder

IT Management :  Zit jouw ERP vast in het stenen tijdperk?

Niet alleen is een verouderd ERP-pakket vervelend voor eindgebruikers, niemand werkt graag met verouderde systemen, het brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Om gelijke tred te houden met jouw concurrenten is het belangrijk om ook jouw ERP te upgraden naar het nu. Deze whitepaper zet 8 risico’s van legacy ERP op een rij en laat zien hoe het ook anders kan.

Lees verder

ICT Strategie :  Heb jij een cloud-escape plan klaar?

Tegenwoordig is bijna alles as a Service. Dankzij de enorme populariteit van cloudsoftware zoals Office 365 en Salesforce heeft bijna iedere organisatie wel data en processen in de publieke cloud. Maar hoe houd je grip op alle verschillende cloudomgevingen? En wat als je een keertje wil veranderen? Zit je dan vast aan die publieke cloud of heb je een escape-plan opgesteld?

Lees verder

ICT Strategie :  IT is de motor van jouw organisatie

Digitale transformatie dwingt bedrijven om ingrijpende veranderingen door te voeren in hun strategie, beleid en processen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het inrichten van een IT-landschap dat bedrijven in staat stelt snel te reageren op veranderingen in de markt. Worstel jij nog met legacy IT en verouderde infrastructuur? Download dan deze handige gids en bekijk hoe het IT-landschap van de toekomst eruitziet.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.