AI vereist meer data-expertise

Besteed meer aandacht aan datakwaliteit

Besteed meer aandacht aan datakwaliteit

De fundamenten van AI zijn de algoritmes die complexe data in een snel tempo analyseren en omzetten in acties. Het succes van een AI-project is daarom nauw verbonden met de datageletterdheid binnen de organisatie. Wordt er te weinig aandacht besteed aan de kwaliteit van de onderliggende data? Dan loopt de organisatie bijvoorbeeld het risico dat de AI-uitkomsten ongewild vooroordelen versterken. Een belangrijk onderdeel in het takenpakket van de CIO is daarom het bevorderen van datageletterdheid binnen de organisatie.

Te weinig aandacht voor onderliggende data?

Het enthousiasme voor AI-projecten is groot bij bedrijven. Daardoor is de verleiding groot om je vooral te concentreren op het AI-deel van deze projecten. Toch mogen we niet vergeten dat algoritmes en de onderliggende data nauw verbonden zijn. Zonder data is er geen AI. Dus ondanks het enthousiasme voor AI moeten we eerst de datavaardigheid in de organisatie vergroten.

Aanbevelingen voor de CIO

Je wil ten alle tijden vermijden dat jouw organisatie in een slecht daglicht komt te staan omdat blijkt dat jouw algoritmes onbedoeld bepaalde klanten benadelen. Daarom is het belangrijk dat binnen de organisatie meer aandacht wordt besteed aan de onderliggende data. Gartner doet hierbij enkele aanbevelingen:

  • Bouw AI correct
  • Gebruik AI correct
  • Zorg dat AI correct blijft

Wil je graag weten hoe deze aanbevelingen CIO’s zullen helpen bij het verhogen van datageletterheid? Klik dan snel door naar dit onderzoeksrapport van Gartner en zorg voor meer focus op het doorgronden en begrijpen van jouw data.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. IT Weekly brengt graag actuele kennis rondom IT ManagementICT StrategieCompetenties bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

IT Management :  Leg de basis voor een geweldige online werkplek

Wil je een definitieve oplossing voor thuiswerken aanbieden, dan kan je niet om applicatie- en desktopvirtualisatie heen. Hierbij is de keuze voor de juiste infrastructuur van cruciaal belang. Zonder een schaalbaar, betrouwbaar en krachtig platform is het onmogelijk om jouw medewerkers de optimale online werkplek aan te bieden. In dit e-boek lees je hoe je VDI aanbiedt, zonder dat het jouw IT-afdeling kostbare tijd en capaciteit kost.

Lees verder

ICT Strategie :  Een nieuwe wereld, een nieuwe kijk op IT

De functieomschrijving van een IT-manager uit 2000 ziet er heel anders uit dan een functieomschrijving van een IT-manager in 2020. Er is dan ook een hoop veranderd in de afgelopen decennia. Welke rol heeft de IT-manager in een moderne organisatie? En welke vaardigheden zijn hierbij belangrijk? Deze whitepaper gaat op zoek naar de IT-manager van 2020.

Lees verder

ICT Strategie :  7 praktische toepassingen van AI in de industrie

In de industrie omarmen steeds meer bedrijven kunstmatige intelligentie om hun productieprocessen te verbeteren of de foutmarges te verkleinen. Een populaire toepassing is bijvoorbeeld het voorspellen van onderhoud aan machines. Zo grijp je tijdig in, nog vóór de storing optreedt. Benieuwd hoe je AI kan toepassen binnen de industrie? Dat lees je in deze whitepaper.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.