Big data: good versus evil?

De juridische en ethische grenzen bij datagebruik

Big data: good versus evil?

Data is kennis en kennis is macht. Daarom is het niet vreemd dat big data inmiddels big business is geworden. Dat blijkt ook uit de vele miljarden euro’s, dollars en yuan die bedrijven en overheden jaarlijks investeren in kunstmatige intelligentie en analytics toepassingen. We kijken inmiddels al niet meer op van nieuwsberichten die ons vertellen dat de Google Home ‘stiekem’ meeluistert naar onze gesprekken of Facebook die onze data zonder toestemming gebruikt voor politieke advertenties. Onze levens worden steeds meer beïnvloed door algoritmes die onze persoonlijke data als brandstof gebruiken. Deze whitepaper kijkt naar de ontwikkelingen in AI en big data en gaat in op de ethische kant van datagebruik.

Wat vinden we rechtvaardig en wat is rechtmatig?

Door de toenemende mogelijkheden van AI is het belangrijk om niet alleen de economische belangen af te zetten tegenover onze privacy-rechten, we moeten ook goed kijken naar:

  • Wat mag? (= rechtmatig)
  • Wat vinden we gepast? (= rechtvaardig)

Dit vraagstuk is het uitgangspunt van deze whitepaper. Met welke juridische en ethische vraagstukken krijgen we te maken in een wereld die draait om data? Zo kunnen we data inzetten om terrorisme op te sporen, maar mogen we data ook gebruiken om te voorspellen wie eerder geneigd zal zijn om zijn studie op te geven? Mag je die data dan gebruiken om in te grijpen? Wat als blijkt dat de data fouten bevatten?

4 fasen van data-handling

Om de juridische en ethische vragen gestructureerd te behandelen vind je in de whitepaper 4 fasen binnen datagebruik. Welke vier fasen zijn dit? Welke vragen spelen binnen deze fasen en hoe ga jij ermee om? Dat lees je hier.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

InSpark

InSpark innoveert en transformeert organisaties. En optimaliseert werkplekken en processen. Full service en full force. Van strategie tot beheer. Zodat jouw medewerkers en klanten het maximale uit technologie halen. Voor snellere impact en duurzaam resultaat. Vandaag, morgen en in de toekomst.

Profiel InSpark ›
 
 

Downloaden: Big data: good versus evil?

Met deze download ga je akkoord met de Privacy Statement van IT Weekly.

 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.