Microservices: kies het juiste instapmoment

Voor- en nadelen van microservices van dichtbij bekeken

Microservices: kies het juiste instapmoment

Er zijn een aantal begrippen en woorden die de hartslag van menig IT-manager of ontwikkelteam sneller doen slaan. Denk maar aan DevOps, kunstmatige intelligentie en progressive web apps (PWA). Ook de microservice-architectuur hoort thuis in deze rij. Veel IT’ers startten nog liever gisteren met microservices. Maar wordt deze omschakeling niet onderschat? Een overstap naar microservices is ingrijpend voor jouw organisatie en processen. Is nu wel het juiste moment om de stap te zetten? Moeten we eerst andere zaken aanpakken? Deze whitepaper geeft meer inzicht in het ideale moment om over te stappen naar microservices.

Staar je niet blind op alle voordelen van microservices

Voor we dieper in de materie duiken staan we nog even stil bij de term microservices. De experts van ITNext omschrijven microservices als volgt:

Een applicatie bestaat uit verschillende losgekoppelde maar samenwerkende services. Scheiding vindt plaats op basis van verschillende functionele gebieden van een applicatie. Functionele componenten van een applicatie worden uit elkaar getrokken (en afzonderlijk ontwikkeld) en de gehele applicatie bestaat uit de som der delen. Services kunnen onderling communiceren aan de hand van protocollen zoals HTTP/REST en kunnen onafhankelijk van elkaar worden ontwikkeld en worden gedeployed.

Zo’n microservice-architectuur heeft veel voordelen, denk hierbij maar aan:

  • Onafhankelijkheid voor je teams
  • Meer controle over je codebase
  • Eenvoudiger testen

Maar staar je niet blind op deze voordelen, microservices hebben ook nadelen. Er is de veerkracht van het systeem bij servicefouten, je moet nadenken over logging en releases moeten gecoördineerd worden. Zo zijn microservices niet altijd de meest geschikte oplossing voor start-ups en kleinere ondernemingen.

Waarover moet je nadenken en wanneer waag je de sprong?

Wil je meer weten over de stap naar microservices? Ben je benieuwd of jouw organisatie op dit moment al voordeel haalt uit een microservice-architectuur? Download dan deze whitepaper en neem de adviezen, tips en best practices van Veniamin Medvedev – CIO bij E-ngineers – mee in jouw overweging.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

E-ngineers

Wij ontwerpen hedendaagse systemen en optimale IT-architecturen die speciaal zijn gemaakt om aan uw behoeften en ambities te voldoen!

Profiel E-ngineers ›
 
 

Downloaden: Microservices: kies het juiste instapmoment

Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van IT Weekly.

 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.