Microservices: kies het juiste instapmoment

Voor- en nadelen van microservices van dichtbij bekeken

Microservices: kies het juiste instapmoment

Er zijn een aantal begrippen en woorden die de hartslag van menig IT-manager of ontwikkelteam sneller doen slaan. Denk maar aan DevOps, kunstmatige intelligentie en progressive web apps (PWA). Ook de microservice-architectuur hoort thuis in deze rij. Veel IT’ers startten nog liever gisteren met microservices. Maar wordt deze omschakeling niet onderschat? Een overstap naar microservices is ingrijpend voor jouw organisatie en processen. Is nu wel het juiste moment om de stap te zetten? Moeten we eerst andere zaken aanpakken? Deze whitepaper geeft meer inzicht in het ideale moment om over te stappen naar microservices.

Staar je niet blind op alle voordelen van microservices

Voor we dieper in de materie duiken staan we nog even stil bij de term microservices. De experts van ITNext omschrijven microservices als volgt:

Een applicatie bestaat uit verschillende losgekoppelde maar samenwerkende services. Scheiding vindt plaats op basis van verschillende functionele gebieden van een applicatie. Functionele componenten van een applicatie worden uit elkaar getrokken (en afzonderlijk ontwikkeld) en de gehele applicatie bestaat uit de som der delen. Services kunnen onderling communiceren aan de hand van protocollen zoals HTTP/REST en kunnen onafhankelijk van elkaar worden ontwikkeld en worden gedeployed.

Zo’n microservice-architectuur heeft veel voordelen, denk hierbij maar aan:

  • Onafhankelijkheid voor je teams
  • Meer controle over je codebase
  • Eenvoudiger testen

Maar staar je niet blind op deze voordelen, microservices hebben ook nadelen. Er is de veerkracht van het systeem bij servicefouten, je moet nadenken over logging en releases moeten gecoördineerd worden. Zo zijn microservices niet altijd de meest geschikte oplossing voor start-ups en kleinere ondernemingen.

Waarover moet je nadenken en wanneer waag je de sprong?

Wil je meer weten over de stap naar microservices? Ben je benieuwd of jouw organisatie op dit moment al voordeel haalt uit een microservice-architectuur? Download dan deze whitepaper en neem de adviezen, tips en best practices van Veniamin Medvedev – CIO bij E-ngineers – mee in jouw overweging.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. IT Weekly brengt graag actuele kennis rondom ICT StrategieSoftware & Web Development Ontwikkeling bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

ICT Strategie :  Top 5 softwaretrends voor 2021

In de wereld van softwaredevelopment is geen dag hetzelfde. Frameworks die vandaag helemaal hot zijn, zijn morgen misschien verouderd. Andere zijn dan weer een constante in de carrière van developers. Welke softwaretools mag je in 2021 niet uit het oog verliezen? Wat staat er te gebeuren op het gebied van front-end development? Veniamin Medvedev, CTO bij outsourcing partner E-ngineers, kijkt vooruit.

Lees verder

ICT Strategie :  Cybersecurity voor IT-managers

Er veranderde dit jaar veel op de IT-afdeling. Al die veranderingen raken natuurlijk ook jouw databeveiliging. Met welke veranderingen moet jij nu rekening houden? En hoe zorg je voor een veilige werkomgeving en optimale databescherming? Dat vertellen de security experts van Wortell en Microsoft jou in deze webcast.

Lees verder

Software & Web Development :  Automatische prijsmonitoring bespaart webshops tijd en geld

Automatische prijsmonitoring is voor webshops belangrijk om altijd zicht te hebben op de prijzen van concurrenten. Maar niet iedere prijsmonitoring tool is geschikt voor jouw webshop of de kosten swingen de pan uit. In deze whitepaper laat developer Dmitry zien welke softwareoplossing hij inzet bij webshops en geeft hij jou inzicht in de tools en code die hij gebruikt. Een hands-on paper voor e-commerce developers!

Lees verder

Ontwikkeling :  De strategische en IT-uitdagingen van softwareleveranciers

Traditionele softwareontwikkelaars realiseren zich dat het business model onder druk staat door de komst van allerlei SaaS-diensten. Wil je blijven groeien en de concurrentie voor blijven, dan is vernieuwen en veranderen cruciaal. Welke uitdagingen liggen op het pad richting SaaS-leveranciers? Hoe zorg je ervoor dat softwareontwikkelaars zich weer kunnen focussen op het creëren van vernieuwende apps en software?

Lees verder

Partner

E-ngineers

Wij ontwerpen hedendaagse systemen en optimale IT-architecturen die speciaal zijn gemaakt om aan uw behoeften en ambities te voldoen!

Profiel E-ngineers ›
 
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.